Diplomerad investerare

Idag var det dags för diplomering i den Investerarutbildning som jag gått via Asynjorna. Finns det bara ett litet frö av intresse för investering så kan jag varmt rekommendera den här utbildningen. Är det då rocket science? Nä så klart inte, men att hänga med i allt lingo och att få med sig ett ökat självförtroende in i investerardiskussionerna kommer att vara mycket värdefullt.

Under diplomeringen var det lite repetition av teori och sedan tre intressanta bolag som kom och pitchade.
Det fanns ett enormt engagemang i rummet. Massor av frågor av nyfikenhet och dessutom en iver att få hjälpa till att affärsutveckla. En feedback Asynjorna får när de möter nya bolag är att det är mycket vänlig stämning i nätverk av kvinnliga investerare och att det finns en genuin vilja att hjälpa bolagen att lyckas. Det känns ju lite självklart att man vill hjälpa till om det är så att man går in med egna pengar för att finansiera idén och entreprenören…

Efter tre helt olika pitchar och entreprenörer gav vi våra investerarbeslut, och en massa feedback… Viktiga lärdomar…

  • Ha bra koll på hur långt bolaget kommit, är de tidiga eller sena i sin resa – varför?
  • Återigen att kolla vilka är entreprenörerna / teamet som ska se till att affärsidén håller och dessutom klarar och orkar få den att lyfta.
  • Finns mer kunskap runt bordet, släpp fram den för att förstå ännu bättre.
  • Investera inte för mycket för tidigt och aldrig efter bara ett möte, be om fler träffar.

Ja, vi blev godkända, fick våra diplom och kan nu stoltsera med titeln diplomerad investerare.

Eget företag-mässa

I dagarna fyra fyller entreprenörsanda och småföretagande mässhallarna i Älvsjö. Det finns otroligt många lärorika och inspirerande seminarier att gå på, företag att prata med och produkter och tjänster att köpa. Jag har siktat in mig på sälj och kommunikation!

Sälj är inte min grej..
Eller egentligen handlar det kanske inte om sälj utan att hjälpa kunderna att fylla deras luckor, att täcka upp för ett behov som kunden har och på ett tillgängligt sätt leverera det. Det låter inte svårt, men här har jag och flera med mig svårt att ta sig förbi säljspöket. Några sammanfattande tips:

  1. Paketera produkter och tjänster till något som är begripligt och lätt att fatta beslut om att köpa. Det kan vara en inledande workshop för att lära sig om området och definiera behov, en prova-på-period för en tjänst eller produkt eller möjlighet att låna / testa produkter en tid.
  2. Var tydlig med om företaget kan leverera tjänsten, tacka annars nej och hänvisa gärna till en duktig kollega i branschen eller närliggande verksamhet som kan lösa problemet. Det skapar förtroende och kanske affär nästa gång.
  3. Sälj är statistik, var uthållig och det är inte dig de säger nej till utan tjänsten / produkten. En förhållningsregel är 100 knack – 10 snack – 1 tack !

Jag fick också en snabblektion i att filma och kunna presentera rörligt via sociala media. Det ser ju så galet lätt ut när någon som kan hinner med att prata om teorin, klipp ihop en film och distribuera den på 40 minuter… Mediaskolan har work shops som ger lite mer tid till att lära sig filma, jag är sugen på att gå…

Intensiv och lärorik dag, med lite mer kunskap och inspiration i bagaget, kanske lite modigare i säljet och ett löfte om att presentera något rörligt innan jul…

Det behövs fler kvinnliga ägare

All statistik pekar på att andelen kvinnliga ägare av företag är försvinnande liten, runt fyra procent. Jämställdheten har inte riktigt nått till ägandet kort sagt. Det är ett problem som Asynjorna, ett kvinnligt investerarnätverk, vill hjälpa till att lösa genom att genomföra utbildningar och skapa nätverk för kvinnor i syfte att få fler att investera. Jag har varit med på en sådan utbildning i dagarna två, mycket givande och inspirerande.

Utbildningen handlar främst om att bidra med erfarenheter och kunskap för att skapa förutsättningar och mod att börja investera. Vi fick gå igenom företagsvärderingar, olika ansvarsområden för ägare, styrelser och ledning, utmaningar man kan stå inför med entreprenörsägande och vikten av affärsmässighet och att ta vara på kompetens kring bolaget.

Almi Invest gjorde en lysande presentation av deras roll som investerare samt delade med sig av sina tankar kring strukturer runt investeringar. De är den organisation som tveklöst gör flest investeringar och har byggt på sig en enorm kunskap och erfarenhet på området. En ledstjärna kan vara att om Almi är med som investerare kan övriga förvissa sig om att en rejäl genomlysning av bolaget är gjord.

Connect var också på plats och presenterade sin verksamhet, de bjöd dessutom in oss till ett års medlemskap i deras investerarnätverk. Spännande att redan från början vara med på riktigt, dock var deras råd att inte gå in i bolag för tidigt, var med i nätverket ett tag för att förstå och lära.

Viktigaste lärdomarna:

  • Vilka individer finns bakom idén? Ofta kommer bra entreprenörer att lyckas, om inte med första idén så kanske andra eller tredje.
  • Gå inte in med för stora belopp från början, startups behöver flera investerarrundor och det kan vara svårt att gå med i längden om man gått in för mycket i tidiga faser.
  • Våga fråga, massor, man ska få förstå som investerare, det är egna privata pengar som finansierar och då är det ok att få veta. Dessutom är det en viktig signal hur bolaget svarar mot frågor, råd och andra utvecklingsvinklar.
  • Kolla vad pengarna ska användas till, att det är framåtriktade utvecklingspengar och inte behov av att fylla redan befintliga hål.

Diplomering är den 13 november, får se om vi lyckas ta diplomet…

Låter det intressant? kika in på asynjorinvest.se för fler kurstillfällen!

Nyfiken på tekniken – Think!

Jag har en återfunnen nyfikenhet för teknik, försöker väcka liv i min civilingenjörsådra och tog mig idag iväg till IBMs innovativa event Think.

IBM bjuder tillsammans med andra sponsorer in till en heldag med diskussioner om olika tekniska nyheter, fenomen och tillämpningar. De kallar dagen Think och den äger rum i Münchenbryggeriet i Stockholm. Inledningen är gemensam där energiska moderatorer tar oss in till köket för att visa teknikens möjligheter i våra svenska hems hjärta. De vill säga att teknikutveckling inte bara bor i tillverkande industri utan mer och mer som intelligenta tillämpningar i vår vardag, teknik som möjlighet att utveckla vår vardag till den plats där vi vill vara…

Föreläsningarna är uppdelade i olika spår där det finns möjlighet att välja, det är intressanta presentationer som ger svar, inspiration och skapar en hel del frågor. Här finns några av mina tankar…

  • Cloud & Infrastructure, lagring och tillgänglighet till datat. Övergången från gigantiska datahallar till lagring i molnet pågår för fullt. I olika takt i olika branscher, hur ska den resan utföras på bästa sätt, finns det några verkliga dos & donts? Här finns grunden för enklare digitalisering sannolikt, tillgänglighet och integration av företaget och partners processer för att öka tillgängligheten.
  • Security & Resilience, behovet av säkerheten kring vår information och integritet för våra användare. Nya regelverk ställer krav på oss, men informationen flödar ju fullständigt över och vår förmåga att skydda oss är lägre än vi tror. Ett intressant initiativ för att hjälpa våra ungdomar att få ökad kunskap i området är #290cybersecurity, ( https://290cybersecurity.eu-de.mybluemix.net/ ) Det finns möjlighet att vara med och bidra, jag är intresserad, är du med?
  • Data & AI , artificiell intelligens, mystiskt och kanske svaret på precis allt, eller?! Intelligenta självlärande processer som ständigt utvecklar sig låter otroligt kraftfullt, men hur ser vi till att utvecklingen verkligen går i rätt riktning? Hur kan vi människor anpassa oss till de förändringar som tekniken redan kan skapa? Data är en otrolig tillgång, men den behöver ju vara strukturerad på något sätt, informationsarkitekturen blir viktigare än någonsin för att kunna skapa affärsvärde av informationen.

Många nya frågor och intresseområden, jag vill lära mig mer om detta och intresserar mig också för ledarskapsfrågor och organisationsutveckling i kombination med våra kommande tekniska möjligheter för att utvecklas till en plats där vi vill vara…

Innovation & entreprenörskap

Innovation och entreprenörskap, på forskargrunder, som möter intresserade investerare, det kan bli otroligt intressant!

Intressant var det på Uppsala Innovation Day som gick av stapeln idag. I Uppsala jobbar UIC, Uppsala innovation Centre fokuserat och lyckosamt med att stötta entreprenörskap i regionen. UIC är på en mycket hedersam fjärde plats i världens mest lyckosamma inkubatorer när det gäller att få ut lönsamma företag. Från lilla Sverige och Uppsala – coolt!

Jag har förmånen att få jobba som specialistcoach för preVet, ett bolag som jobbar med en transparent plattform för information om hästars hälsa. ”Hästar kan ju inte berätta hur de mår och veterinärfakturorna bara ökar, vi alla tjänar på ökad kunskap hos hästägare och ökad transparens i branschen” säger Jenny Gagnér, vd för preVet, om problemet som företaget ska lösa. Kolla in på www.prevet.se för att lära mer om tjänsten och har du häst rekommenderar jag varmt att ladda ner och använda appen.

Dagen i övrigt gav inspirationsföreläsningar, bland annat Mattias Ribbing, flerfaldig svensk mästare och dessutom VM-silvermedaljör i minne. Att alltså memorera information så effektivt som möjligt. Kanske inte superanvändbart att memorera massa siffror, men att ta över metoderna in i arbetslivet eller för våra ungdomar till skolarbetet, då blir det verkliga förbättringar i vardagen. Läs gärna hans intressanta böcker eller passa på att gå på en inspirationsföreläsning! (https://www.mattiasribbing.se/ )

Det var dessutom pitch-parad där en massa intressanta entreprenörer fick presentera sina idéer och pitcha för investerare i publiken. Många kunniga, smarta personer med ett brinnande intresse för sina idéer, så klart blir det trollbindande och inspirerande!

Överlag en mycket spännande och givande dag som gav massa inspiration och energi!

LinkedIn

Nätverk och nätverkande är ett bra sätt att mötas och få ny kunskap och nya idéer. Idag var det lunch för nätverket Qvins – kvinnor i försäkringsbranschen. Förutom nätverkande och en god lunch på Mr Voon fick vi möjligheten att lära oss mer om LinkedIn.

Ulrika Mårtén som arbetar med LinkedIn och stöttar kunder i att kommunicera via den kanalen delar med sig av sina tips. Det var de här som fastnade hos mig:

  • Svenska eller engelska?
    Ja varför välja, det går att skapa två versioner och beroende på användarens språkval så kommer de till min svenska eller engelska sida.
  • Använd standardtitlar
    Det är lätt att kombinera ihop egna roller och tycka att de beskriver innehållet i tjänsten väl. Det kan så vara, men om profilen ska vara sökbar så är det bättre att använda standardrollerna i LinkedIn. Har du en kombinerad roll så skriv dem som två olika erfarenheter.
  • Nyckelord
    Ord som upprepas minst tre gånger i innehållet kommer att finnas med som sökbegrepp. Kan vara bra att tänka till så att rätt ord upprepas och blir sökbara.

Min och Posability´s LinkedIn är efter detta omarbetad och uppdaterad och förhoppningsvis lite bättre…

Tack till #Qvins för en givande lunch och Ulrika Mårtén för en inspirerande föreläsning.

Att starta företag…

Det är något visst med att starta ett företag, man möts av ord som ”grattis…” och ”vad kul att du blivit entreprenör…” och ”vad modig du är…”

Kanske är det roligt och modigt, det är i alla fall kittlande och nervöst. Jag vet inte om jag blivit entreprenör över sommaren, jag som alltid varit anställd, men det visar sig väl.

Jag är inne i en dröm-fas. där jag får drömma fritt om vad mitt bolag ska skapa. Jag har en tanke att jag över tid vill jobba med affärsutveckling i lite större format i ca 60% av min tid. Att få gå in i ett strategiprojekt och jobba med att få saker att hända – i verkligheten! Det är så lätt ta fram en strategi, lika lätt att presentera den, men att sedan få den att hända – det kräver uthållighet, hårt arbete och mod. Det tycker jag är roligt och har dessutom stor erfarenhet av.

Jag vill också jobba med coaching, att stötta ledare eller entreprenörer med mina erfarenheter. Att kombinera förmågor, erfarenhet och struktur med startup-energi och engagemang – där kan det hända spännande saker.

Ett sista område är välgörenhet, att få verkligheten lite mer dit vi skulle vilja ha den. Här finns det hur mycket som helst att göra, skapa och lära sig. Ska undersöka det närmare och återkommer om det.

Sen är det ju en del administrativt, ta fram en affärsplan, skapa ekonomirutiner, varumärkesplattform, hantera sina vanligaste processer och skicka sin första faktura – då blir det tårta, fakturatårta!